Dikiş Makinesi Tansiyon Ayarı Nasıl Yapılır?
Dikiş dikenlerin en sık yaşadığı problemlerin kaynağı, muhtemelen dikiş makinesi tansiyon ayarıdır. Bu yazı, dikiş makinesi tansiyonunun ne olduğunu, işlevini, neden ayarlamamız gerektiğini, projeniz için doğru gerginliği nasıl bulacağınızı ve dikiş makinesi tansiyon problemlerini nasıl çözeceğinizi açıklayacaktır.
Dikiş Makinesi Tansiyonu Nedir?
Dikiş makinesi tansiyon yani iplik gerilimi, kumaşınızı dikerken ipliklerin ne kadar sıkı çekildiğinin rakamsal gösterimidir. Doğru bir dikiş yapmak için makinenin bir üst ve alt ipliğe ihtiyacı vardır. Bu ipliklerin birbiriyle uyum içinde çalışması gerekir, böylece kumaşın tam ortasında birbirine bağlanırlar. Bir dengesizlik varsa, biri diğerini kumaşın diğer tarafına çeker. Bu, düşük kaliteli ve sonradan atacak bir dikişe neden olur.
Uygun gerginlikle, dikiş makinenizin iğnesi yukarı aşağı hareket eder, masura ipliği yukarı çekilir ve güzel, düzgün ve eşit dikişler elde edersiniz. Hem çok fazla gerginlik hem de çok az gerginlik problemdir.
Bir dikiş makinesinde iki tür gerginlik vardır – üst iplik ve alt iplik (masura) gerginliği. Üst ipliğin gerginliği, tansiyon kadranı tarafından kontrol edilir. Ve bu genellikle dikiş dikerken yaşadığınız sorunların sorumlusudur.
Dikiş Makinesi Ayarları yazısı için tıklayın.

Dikiş Makinesinde Tansiyon Ne İşe Yarar?
En yaygın dikiş sorunlarından biri, yanlış ayarlanmış iplik tansiyonudur. Ancak genellikle, bu tür ayarlamaları yapmak basittir ve kullanılan ipliğe (tip ve kalınlık), kumaşa, dikiş tipine ve iğne boyutuna bağlı olarak bunu sık sık yapmanız gerekecektir. En pahalı ve kaliteli dikiş makinesi bile farklı kumaşlar için ek iplik tansiyonu ayarları gerektirir.
Her kumaşın farklı bir örgüsü, dokuması ve farklı bir ağırlığı vardır. Bu yüzden, kullandığınız malzemelere göre her bir proje özelinde gerginliğin değişmesi gerekeceği anlamına gelir. Gerginlik olmadan ipliğiniz makineden ve dolayısıyla kumaştan doğru şekilde beslenemez.
Dikiş Makinesi Tansiyonu Nasıl Çalışır?
İplik gerginliği, üst ve alt iplikler arasında bir halat çekme gibidir. İkisi de aynı kuvvetle çekildiğinde güzel bir dikiş elde edersiniz. Eğer alt iplik (masura ipliği) kumaşın üzerinde görünüyorsa; üst iplik çok sert çekiyor yani gerilimi yüksek demektir. Tansiyon ayarını düşürmeniz gerekir. Bazen de kumaşın alt tarafında iplik toplanır. Bu da üst iplik gerginliğinin çok az olduğunu yani tansiyonun düşük olduğunu gösterir.
Üst ipliğinizi geçirdiğinizde, ipliği çoğunlukla düz olan iki metal parça denilen tansiyon diskleri arasında çekersiniz. Bu diskler birbirine baskı yapar ve iplik aralarından geçer. Gerginliği artırdıkça diskler birbirine daha çok bastırır ve ipliğinizdeki gerilim artar. Gerginliği azalttıkça, diskler daha fazla ayrışır ve iplik bunların içinden daha kolay geçer.
Üst iplik tansiyonu, makinenin iplik yolundaki bir kadran tarafından kontrol edilir. Bu nedenle, makinenize iplik takarken ipliğin tansiyon diskleri arasına doğru şekilde oturduğundan emin olun. Aksi takdirde, makine düzgün dikiş yapamayacaktır. Baskı ayağınız yukarıdayken tansiyon diskleri açılır ve üst iplikte tansiyon olmaz. Bu nedenle, iplik takarken baskı ayağının yukarıda olmasına dikkat edin.

Tansiyonu Ne Zaman Ayarlamak Gerekir?
Aşağıda sıraladığımız durumlar varsa tansiyon ayarı yapmanız gerekir;
- İplik kopması,
- Kumaş büzüşmesi,
- Kumaşın üst tarafında alt ipliğin görünmesi ya da alt tarafında üst ipliğin görünmesi,
- Kumaşın alt tarafında ip toplanması
- Kumaş üzerinde düz durmayan düzensiz, dengesiz dikişler.
Tansiyon Nasıl Ayarlanır?
Ayarlamadan önce kontrol etmeniz gerekenler
Makinenizin birden fazla bileşeni vardır, bu nedenle iplikte bir hata meydana geldiğinde, bu her zaman gerginlikle ilgili olmayabilir. Makinenizin tansiyon ayarıyla oynamaya başlamadan önce şunları kontrol edin;
Temizlik
Makinede iplik ve kumaşla çalıştığımız için çok fazla toz birikmesi yaşarız. Bir sorun yaşadığınızda ilk olarak kontrol etmeniz gereken yer dişli plakası altı ve masura kısmıdır. Dikiş Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır yazısı için buraya tıklayabilirsiniz.

İplik
İplik, düzgün bir dikişin olmazsa olmazıdır. Çok ucuz, kalitesiz iplikler soruna yol açabilir. Bu yüzden projenize uygun kaliteli iplik kullanın. Ayrıca iğnede ve masurada farklı tür ve boyutlarda iplikler kullanmak, tansiyon ayarında sorunlara neden olur. İğnede ve masurada aynı tip ve boyutları kullanmak daha iyidir. Tabii ki, istisnalar vardır, ancak genel olarak bu, uyulması gereken iyi bir kuraldır.
İğne
İğnelerin yıprandığını ve değiştirilmesi gerektiğini biliyor muydunuz? Yeni taktığınız iğne eninde sonunda keskin ucunu kaybedecek ve yeni bir iğne ile değiştirilmesi gerekecektir.
Makinenizin iğnesini düzenli olarak değiştirmelisiniz. İyi bir kural, üç masura ipliği geçtikten sonra veya yaklaşık her sekiz saatlik dikiş çalışmanız sonrasında iğneyi değiştirmektir.
Masura
Masuranın düzgün sarılması da çok önemlidir. İyi sarılmamış ve yerleştirilmemiş masura da sorunlara yol açar.
Dikiş Makinesi Tansiyon Ayarı Nasıl Yapılır?
Yukarıdakilerin hepsini kontrol ettiniz ve sorun devam ediyorsa tansiyon ayarı yapmanız gerekir. Her şeyden önce, projenizde kullanacağınız artık bir kumaş parçası ile deneme yapın. Gerginliği ayarlamanın büyük bir kısmı deneme yanılmadır.

Makinenizdeki gerilimi nasıl ayarlayacağınız markadan markaya ve modelden modele değişiklik gösterecektir. Genellikle, gerginlik için bir düğme veya bir kadran vardır. Kadran (veya dijital versiyonlar için ekran) çevresinde sayılar olacaktır. Üst gerilimi gevşetmek için kadranı sola, daha düşük bir sayıya çevirin. Sıkmak için, daha yüksek sayılara doğru sağa çevirin.
Doğru Gerginlik
Masura ipliği tansiyonu fabrikada ve genellikle düz dikiş için ayarlandığından, sadece üst iplik tansiyonu hakkında konuşacağız. Kadran ayarları 0’dan 9’a kadardır. Genel kullanımda tansiyon ayarı 4 ila 5 arasındadır. Normal düz dikiş için varsayılan konumdur. Bu çoğu kumaş için uygundur.

Kumaşın alt tarafındaki bir karışıklık, sorunun üst ipliğinizde olduğu anlamına gelir ve kumaşın üst tarafındaki bir karışıklık, sorununuzun masura ipliğinizde olduğu anlamına gelir.
Tansiyon Ayarı Yüksek
Masura ipliği kumaşın üzerinde görünüyor veya daha kötüsü kumaş dikiş yerinde büzüşüyorsa, iplik kumaş katmanlarından çok fazla çekiliyor demektir.

Üst ipliğin çok sıkı olduğu ve gerginliği biraz azaltmanız gerektiği anlamına gelir. Tansiyon kadranını sola doğru çevirip daha küçük rakamlara geçin.
Tansiyon Ayarı Düşük
Üst iplik kumaşın alt tarafında görünüyorsa bu, üst ip geriliminin çok gevşek olduğu anlamına gelir. Üst iplik tansiyonunu arttırmanız gerekecektir. Tansiyon kadranını sağa doğru çevirip daha yüksek rakamlara geçin.

Tansiyon artırırken ya da azaltırken bir seferde küçük artışlarla ya da azalışlarla ilerleyin.
Dikiş Makinesi Tansiyon Ayar Sorunları ve Çözümleri
Yukarıdakilerin hepsini kontrol ettikten sonra gerginlik hala doğru değilse, kontrol etmeniz gereken birkaç olası dikiş makinesi gerginlik sorunu daha var.
Ne kadar ayarlasanız da gerginlik hala doğru değil mi? Gergi yaylarını kontrol edin. Aşınmış ve artık preslenmiş diskler, aradaki ipliği tutamazlar. Bu durumda, onarım gereklidir.
İpliğiniz yıpranmaya veya kopmaya devam ederse, üst tansiyon disklerine bakın. Hafifçe paslanabilirler ve iplik kılavuzları hasar görebilir. İplik hattınızı takip edin ve hasarlı alanlar veya kalıntılar olup olmadığını dikkatlice kontrol edin.
Makinenizin hızı da gerilimi etkileyebilir. Makine gerilimi doğru ayarlanmışsa ancak makineniz doğru hızı koruyamıyorsa, olası hipertansiyondan kopmalar olabilir. Bu durumda, onarım veya hatta değiştirme gerektirir.
Yukarıdakilerin tümüne baktıktan sonra hala sorun yaşıyorsanız, bir teknisyene başvurma ve makinenizi servise götürme zamanı.
Ayrıca Dikiş Makinesi Arızaları ve Kolay Çözümleri yazısına da göz atabilirsiniz.