dikiş makinesi tansiyon ayarı

Dikiş Makinesi Tansiyon Ayarı Nasıl Yapılır?

Dikiş makinesi başında tansiyon ayarıyla çok fazla vakit geçirmekten sıkıldınız mı? Dikişe yeni başladığımda tansiyon ayarı en büyük problemimdi. Yaşadığım problemlerden birinin tansiyon ayarı ile ilgili olduğunu internette araştırarak bulmuştum. Ancak tam manasıyla anlayamamıştım. Dikiş dikmeye devam ettikçe ve bilgim arttıkça dikiş makinesi tansiyon ayarının ne kadar önemli olduğunu anladım. Ve artık bu konuda kesinlikle daha iyiyim!

Siz de dikiş makinenizde sorunlar yaşıyorsanız bunun sebeplerinden biri tansiyon ayarı olabilir. Tansiyon ayarının nasıl yapıldığını yazının sonlarına doğru anlattım. Direkt yazının o kısmına da atlayabilirsiniz. Ancak öncesindeki bilgiler de oldukça önemli! Göz atmanızı tavsiye ederim.

dikiş makinesi tansiyon ayarı

Nedir Bu Dikiş Makinesi Tansiyonu?

Dikiş makinesindeki ipliklerimizin gerginliğine tansiyon diyoruz. Kumaşımızı diken ipliklerin ne kadar sıkı çekildiğinin rakamsal gösterimi de diyebiliriz. Makinenin dikiş işlemini gerçekleştirmesi için üst ve alt ipliğe ihtiyacı vardır. Bu ipliklerin birbiriyle uyum içinde çalışması gerekir. Böylece kumaşın tam ortasında birbirine bağlanırlar. 

Dikiş makinesini çalıştırdığınızda iğne kumaşa girer, alt taraftaki masura ipliğini yukarıya çeker ve eğer gerginlik uygun ise güzel, düzgün ve eşit dikişler elde edersiniz. Bir dengesizlik varsa, biri diğerini kumaşın diğer tarafına çeker. Bu yaşandığında da, düşük kaliteli ve sonradan atacak dikişler elde etmiş oluruz. Bu kesinlikle istemediğimiz bir şey!

Dikiş makinesinde iki tür gerginlik vardır – üst iplik ve alt iplik (masura) gerginliği. Üst ipliğin gerginliği, tansiyon kadranı tarafından kontrol edilir. 

Dikiş makinenizi yeni aldıysanız Dikiş makinesi ayarları yazısına göz atmak isteyebilirsiniz.

Dikiş Makinesi Tansiyonu Nasıl Çalışır?

İplik gerginliği, üst ve alt iplikler arasında bir halat çekme gibidir. İkisi de aynı kuvvetle çekildiğinde güzel bir dikiş elde ederiz. Eğer alt iplik (masura ipliği) kumaşın üzerinde görünüyorsa; üst iplik çok sert çekiyor yani gerilimi yüksek demektir. Tansiyon ayarını düşürmeniz gerekir. Bazen de kumaşın alt tarafında iplik toplanır. Bu da üst iplik gerginliğinin çok az olduğunu yani tansiyonun düşük olduğunu gösterir. Artırmanız gerekir.

Her bir dikiş ilmeğinin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamak için aşağıdaki kısa videoyu izleyebilirsiniz.

Dikiş makinesinde her bir ilmek nasıl oluşur, masura tam olarak nasıl çalışır…

Üst ipliğinizi geçirdiğinizde, ipliği çoğunlukla düz olan iki metal parça denilen tansiyon diskleri arasında çekersiniz. Bu diskler birbirine baskı yapar ve iplik aralarından geçer. Gerginliği artırdıkça diskler birbirine daha çok bastırır ve ipliğinizdeki gerilim artar. Gerginliği azalttıkça, diskler daha fazla ayrışır ve iplik bunların içinden daha kolay geçer.

Üst iplik tansiyonu, makinenin iplik yolundaki bir kadran tarafından kontrol edilir. Bu nedenle, makinenize iplik takarken ipliğin tansiyon diskleri arasına doğru şekilde oturduğundan emin olun. Aksi takdirde, makine düzgün dikiş yapamayacaktır. Baskı ayağınız yukarıdayken tansiyon diskleri açılır ve üst iplikte tansiyon olmaz. Bu nedenle, iplik takarken baskı ayağının yukarıda olmasına dikkat edin

Tansiyonu Ne Zaman Ayarlamak Gerekir?

Aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız tansiyon ayarı yapmanız gerekir;

  • İplik kopması,
  • Kumaş büzüşmesi,
  • Kumaşın üst tarafında alt ipliğin görünmesi ya da alt tarafında üst ipliğin görünmesi,
  • Kumaşın alt tarafında ip toplanması
  • Kumaş üzerinde düz durmayan düzensiz, dengesiz dikişler.

İplik tansiyonunu ayarlamak aslında basit bir işlem. Biraz deneme yanılma yoluyla kendiniz de anlayacaksınızdır. Dikiş projenizde kullandığınız kumaş, iplik, iğne ve dikiş türüne göre tansiyon ayarını yapmanız gerekir. En iyi ve kaliteli dikiş makinesini almış olsanız bile farklı kumaşlar için ek iplik tansiyonu ayarları gerekebilir.

Tansiyonu Ayarlamadan Önce Bunları Kontrol Etmeniz Gerekir

Makinenin birden fazla bileşeni var. Bu nedenle iplikte bir hata meydana geldiğinde, bu her zaman gerginlikle ilgili olmayabilir. Makinenizin tansiyon ayarıyla oynamaya başlamadan önce şunları kontrol etmenizde fayda var;

Temizlik

Makinede iplik ve kumaşla çalıştığımız için çok fazla toz birikmesi yaşarız. Bir sorun yaşadığınızda ilk olarak kontrol etmeniz gereken yer dişli plakası altı ve masura kısmıdır. Dikiş Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır yazısında detaylıca bakım konusunu işledik.

İplik

İplik, düzgün bir dikişin olmazsa olmazıdır. Çok ucuz, kalitesiz iplikler soruna yol açabilir. Bu yüzden projenize uygun kaliteli iplik kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca iğnede ve masurada farklı tür ve boyutlarda iplikler kullanmak, tansiyon ayarında sorunlara neden olur. İğnede ve masurada aynı tip ve boyutları kullanmak daha iyidir. Tabii ki istisnalar vardır. Ancak genel olarak bu, uyulması gereken iyi bir kuraldır. Dikiş makinesi iplikleri için temel kılavuz görevi görecek bir yazı hazırladım merak edenleriniz için.

İğne

Makinede yine en çok sorun çıkaran konulardan biri iğnelerdir. Dikiş makinesi iğneleri kullanıma bağlı olarak belli bir süre sonra yıpranır, keskinliğini kaybeder. Bu sebeple sık sık değiştirmeniz gerekir. Aklınıza hemen “ne kadar zamanda bir değiştirmem gerek?” sorusunun geldiğini biliyorum.

İyi bir kural, üç masura ipliği geçtikten sonra veya yaklaşık her sekiz saatlik dikiş çalışmanız sonrasında iğneyi değiştirmektir. 

Dikiş makinesi iğnesi neden kırılır yazısında iğneler hakkında çok daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

Masura

Masuranın düzgün sarılması da çok önemlidir. İyi sarılmamış ve yerleştirilmemiş masura da sorunlara yol açar.

Dikiş Makinesi Tansiyon Ayarı Nasıl Yapılır?

Yukarıdakilerin hepsini kontrol ettiniz fakat sorun devam ediyor. O zaman tansiyon ayarlarını kurcalamaya başlayabiliriz.

Her şeyden önce,  projenizde kullanacağınız artık bir kumaş parçası ile deneme yapın. Gerginliği ayarlamanın büyük bir kısmı deneme yanılmadır. 

Makinenizdeki gerilimi nasıl ayarlayacağınız markadan markaya ve modelden modele değişiklik gösterecektir. Dikiş makinenizin kullanım kılavuzu elinizde yoksa buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Makine üzerinde tansiyon ayarlama için bir düğme veya bir kadran vardır. Kadran (veya dijital versiyonlar için ekran) çevresinde sayılar olacaktır. Üst gerilimi gevşetmek için kadranı sola, daha düşük bir sayıya çevirin. Sıkmak için, daha yüksek sayılara doğru sağa çevirin. Ben kendi Singer makineme göre yazdım ama sizin makinenize göre bu sağ sol değişebilir, mantığı anladınız zaten.

Doğru Gerginlik

Masura ipliği tansiyonu fabrikada, genellikle düz dikiş için ayarlanmıştır. Bu yüzden sadece üst iplik tansiyonu hakkında konuşacağız. 

Kadran ayarları 0’dan 9’a kadardır. Genel kullanımda tansiyon ayarı 4 ila 5 arasındadır. Normal düz dikiş için varsayılan konumdur. Bu çoğu kumaş için uygundur.

Kumaşın alt tarafındaki bir karışıklık, sorunun üst ipliğinde olduğu anlamına gelir ve kumaşın üst tarafındaki bir karışıklık, sorunun masura ipliğinde olduğu anlamına gelir.

Yüksek Tansiyon Ayarı

Masura ipliği kumaşın üzerinde görünüyor veya daha kötüsü kumaş dikiş yerinde büzüşüyorsa, iplik kumaş katmanlarından çok fazla çekiliyor demektir. 

Bu, üst ipliğin çok sıkı olduğu ve gerginliği biraz azaltmanız gerek demektir. Tansiyon kadranını sola doğru çevirip daha küçük rakamlara geçin.

Yüksek Tansiyon – turuncu üst iplik, yeşil alt iplik

Düşük Tansiyon Ayarı

Üst iplik kumaşın alt tarafında görünüyorsa bu, üst ip geriliminin gevşek olduğu anlamına gelir. Üst iplik tansiyonunu arttırmanız gerekecektir. Tansiyon kadranını sağa doğru çevirip daha yüksek rakamlara geçin.

dikiş makinesi tansiyon ayarı - düşük tansiyon
Düşük Tansiyon – kumaşın alttan görünümü… turuncu üst iplik, yeşil alt iplik

Tansiyon artırırken ya da azaltırken bir seferde küçük artışlarla ya da azalışlarla ilerleyin.

Dikiş Makinesi Tansiyon Ayar Sorunları ve Çözümleri

Yukarıdakilerin hepsini kontrol ettikten sonra gerginlik hala doğru değilse, kontrol etmeniz gereken birkaç olası dikiş makinesi gerginlik sorunu daha var. 

Ne kadar ayarlasanız da gerginlik hala doğru değil mi? Gergi yaylarını kontrol edin. Aşınmış ve artık preslenmiş diskler, aradaki ipliği tutamazlar. Bu durumda, onarım gereklidir. 

İpliğiniz yıpranmaya veya kopmaya devam ederse, üst tansiyon disklerine bakın. Hafifçe paslanabilirler ve iplik kılavuzları hasar görmüş olabilir. İplik hattınızı takip edin ve hasarlı alanlar veya kalıntılar olup olmadığını dikkatlice kontrol edin.  

Makinenizin hızı da gerilimi etkileyebilir. Makine gerilimi doğru ayarlanmışsa ancak makineniz doğru hızı koruyamıyorsa, olası hipertansiyondan kopmalar olabilir. Bu durumda, onarım veya hatta değiştirme gerekebilir. 

Yukarıdakilerin tümüne baktıktan sonra hala sorun yaşıyorsanız, bir teknisyene başvurma ve makinenizi servise götürme zamanı gelmiş demektir.

Ayrıca Dikiş Makinesi Arızaları ve Kolay Çözümleri yazısına da göz atabilirsiniz.

Similar Posts

2 Comments

  1. Merhaba
    Reverse düğmesi biraz sıkışıktı, yavaş yavaş aşağıya çektim. Şimdi düz dikmiyor, tersine doğru gidiyor ne yapmalıyım ne olur yardım edin

  2. mrb aynı makinamaız var ama cok ip atıyor iğnede durmuyor ip vibnet geciriyorum ayarlarımı yanlıs acaba makşnaya en sonu da atıcam cöpe dahada yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir