Dikiş Makinesi Temizliği
Havlar/tüyler dikişin kaçınılmazıdır. Ne kadar çok dikerseniz o kadar çok hav/tüy/tiftik makinede ve dikiş yaptığınız alanda birikir. Düzenli dikiş makinesi temizliği, makinenizin sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır. Temiz makine, sessiz makine demektir.
Periyodik dikiş makinesi temizliği, makinenizin daha iyi çalışmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda, makinenizin daha büyük bir sorun çıkarmasını önler ve sizi servise gitmekten kurtarır. Hem paranız cebinizde kalır hem de serviste geçecek olan sürede dikişe ara vermemiş olursunuz.
Peki dikiş makinesi temizliği ne sıklıkta yapılır?
Bu tamamen sizin makineyi kullanma sıklığınıza bağlı olarak değişmektedir.
Ortalama 10 saatlik bir kullanımdan sonra makineyi temizlemekte fayda vardır.
‘Kaç saat çalıştığımı hesaplayamam‘ derseniz;
Makinenizi her gün kullanıyorsanız haftada bir,
Haftada bir ya da iki kez kullanıyorsanız ayda bir,
Ayda birkaç defa kullanıyorsanız üç ayda bir temizliğini ve yağlama işlemini yapmak gerekir.
Ya da masura bölümüne bir göz atın, tüyler birikmeye başlamışsa temizleyebilirsiniz. Veya masura bobinini üç kere değiştirdiyseniz dördüncüyü takmadan temizleyebilirsiniz.
Makinenizle ilgili ne zaman bir sıkıntı yaşarsanız temizleyin. Genellikle makinede bir sorun olduğunda kontrol edeceğiniz üç şey vardır;
- İğne veya bobini tekrar takın,
- Diktiğiniz kumaşa uygun yeni bir iğne takın,
- Makineyi temizleyin.
Sıkça karşılaşılan problemler genellikle, makine parçalarında biriken toz, lif, hav, iplik parçasından kaynaklanmaktadır. (*Dikiş Makinesi Arızaları yazısına da bakabilirsiniz…)
Temizliği yaptınız fakat makineniz hala düzgün çalışmıyorsa mutlaka servise götürün. Düzgün çalışmıyorken dikişe devam ederseniz, makinede var olan sorun daha da kötüye gidebilir.
TEMİZLİK İÇİN GEREKENLER
- Kullanım kılavuzu. Dikiş makinenizin kullanım kılavuzu en iyi başvuru noktasıdır. Kılavuzu kaybettiyseniz marka/model araması yaparak internetten bulabilirsiniz. İnternetten de bulamazsanız makinenizin üreticisiyle ya da servisiyle görüşüp talep edebilirsiniz. (Makine model ve seri numarasını belirtin)
- Tiftik fırçası. Çoğu makinede bu fırça vardır. Eğer elinizde yoksa satın alabilirsiniz ya da temiz bir makyaj fırçası da aynı işi görecektir.
- İğneler. Elinizde yeterli miktarda iğne olduğunu da kontrol edin. İğneleri mümkünse stoklu alın çünkü her yeni projede ya da bakımda iğnenizi değiştirmeniz gerekir.
- Yumuşak bir bez. (müslin kumaşı iyi olur)
- Küçük üfleme aparatı. Fotoğraf makinesi ya da bilgisayar klavyesini temizlemek için satılanları kullanabilirsiniz.
- Kullanmadığınız atacağınız maskara/rimel fırçalarını da temizleyip kullanabilirsiniz.
- Kulak çubuklarıyla da temizleyebilirsiniz.
DİKKAT: Makinenin iç parçalarında asla ıslak ya da sabunlu bez kullanmayın. Makinenizin içini ilk defa açacaksanız, neyi nasıl söktüğünüze dikkatle bakın, not alın ya da fotoğrafını çekin.
Besleme Alanı Temizliği
İlk olarak makinenizi fişten çekin. Baskı ayağını yukarı kaldırın, iğnenin yukarıda olduğundan emin olun. Baskı ayağını çıkarın. İğneyi çıkarın ve atın. İğne tablasını sökün.
Besleme alanındaki tüyleri fırça yardımıyla temizleyin. Görünen tüm tüyleri aldıktan sonra vakum aparatıyla hava üfletin.
İğne tablasını yerine takın. Yeni bir iğne ve baskı ayağını takın.
Masura/Mekik Temizliği
Masura bobinini çıkarın. Masura yuvasını çıkarın. Mekik önündeki yuvarlak metal parçayı çıkardıktan sonra mekiği çıkarın. Hepsini tüylerini alarak kuru bir bez ile temizleyin. Mekik yuvasına çok az yağ damlatın/sıkın. Sırasıyla geri takın.
Makinenin yan kapağını açın. Fırça yardımıyla gördüğünüz tüm tüyleri temizleyin. Vakum aparatıyla yukarıdan aşağıya hava üfletin.
Volan yardımıyla makine içindeki hareket eden parçaları izleyin. Sadece hareket eden yerlere az miktarda yağ damlatın/sıkın. Kapağı yerine takın. Makinenin tüm dış yüzeyini kuru bezle temizleyin.
Paylaşım için teşekkürler
Merhaba. Ben makineyi yağladım ve pedala bastığımda bazen ilerlemiyor, el yardımıyla yandan ilerletiyorum da öyle dikişe devam ediyor. Acaba çok yagladigimdan mi yoksa başka bir sorundan mi? Makine modelim Singer yoknaz 1301
Merhaba. Ben makineyi yağladım ve pedala bastığımda bazen ilerlemiyor, el yardımıyla yandan ilerletiyorum da öyle dikişe devam ediyor. Acaba çok yagladigimdan mi yoksa başka bir sorundan mi? Makine modelim Singer yoknaz 1301