Dikişe Yeni Başlayanlar İçin Öneriler
Dikiş yolculuğunuza başlarken birçok hata yaparak nasıl dikildiğini öğrenebilirsiniz. Bazen öğrenmek için en iyi yol budur. Bununla birlikte, bu hataları ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için ‘Dikişe Yeni Başlayanlar İçin Öneriler’ başlıklı bu yazıyı hazırladık.
Hata yapsanız da pratik yapmayı asla bırakmayın. Pratik mükemmelleştirir.
Dikişe Yeni Başlayanlar İçin Öneriler
1- Son model dikiş makinesi almak (Almayı düşünmek)
Dikişe yeni başlıyorsanız hemen bir dikiş makinesi almak istersiniz. Hem de son model olsun, çokça ayarı olsun, her şeyi dikebileyim vs… Bu işi öğrenmek için son model bilgisayarlı bir dikiş makinesine ihtiyacınız yoktur. Çünkü dikiş dikmek sadece makine kullanmakla sınırlı değil. Aksine makine en temel ama en az kullanacağınız aletlerden biri olabilir. İlk defa makine alacaksanız, dikiş makinesi nasıl seçilir yazısı için buraya tıklayabilirsiniz. Hatta internetten araştırma yapın, blogları ve yorumları okuyun, sonrasında markaların web sitelerinden özellikleri inceleyip karar verin.
2- Bir projeyi bitirmeden diğerine başlamak
Dikişe yeni başlarken çok heyecanlısınızdır ve dikmek, dikmek, dikmek istersiniz. Ancak elinizde bitmemiş bir iş varsa başka bir işe başlamayın. Çünkü elinizdeki işi bitirene kadar pek çok yanlış yapıp düzelteceksiniz. Dikişin her aşamasında yeni bir şey öğreneceksiniz, öğrendiğiniz şeyi daha pratik daha iyi yapmayı keşfedeceksiniz. Dikişte en temel şey, ne kadar hata yaparsanız o kadar çok şey öğrenirsiniz. Öğrendikçe bir sonraki projenizde daha iyisini yaparsınız. Böylelikle başlarda fazla kumaş ziyan etmemiş olacaksınız.
3- Yanlış ya da kalitesiz dikiş malzemeleri kullanmak
Dikişe yeni başlıyorum, çok masraf olacak o yüzden makasın pahalısından değil de ucuzundan alayım, iğne kaliteli olmasa da olur, sabun yerine bu kalemler daha güzel çizmek için vs… gibi düşüncelere kapılacaksınız.
Fakat sizi dikişten soğutacak, soğutmasa bile yaptığınız işi özensiz gösterip daha fazla zaman harcamanıza yol açacak ucuz, kalitesiz malzemeler satın almayın. İyi bir kumaş makasınız olsun mesela ve mümkünse evde kimsenin bulamayacağı bir yerde dursun bu makas. Çünkü dikiş dikmeyen biri kesinlikle o makasın başka bir iş için kullanılmaması gerektiğini, köreleceğini ve kumaşı keserken bozabileceğini kavrayamıyor.
Kağıt ve diğer malzemeleri kesmek için kullanacağınız ayrı bir makasınız, iplik koparmak ve çıt atmak için çıt makasınız, kaliteli terzi taşı (sabunu), kaliteli toplu iğneleriniz olsun.
Dikişe devam etmeseniz bile evde her zaman bulunması gereken malzemelerdir bunlar.
4- Kendi kendine ölçü almak
Dikişe yeni başladık, hevesliyiz, her yerde gördük, ölçü şöyle alınır böyle alınır. Kendi kendinize ölçü alamıyorsunuz maalesef. Mutlaka bir yardım gerekiyor. Her şeyden önce kalçanızı ölçtüğünüzde bir Türk kadını olarak gördüğünüz rakamdan memnun kalmayıp bir daha ölçeceksiniz. Farklı bir rakam çıkacak… Peki hangi rakam doğru? Psikolojik olarak küçük olan rakamı kabul edecek beynimiz. Çünkü biz kilolu değiliz!
Doğru ölçüm yapsanız bile, tek başına kendi vücudunuzda ölçemeyeceğiniz yerler vardır. Sırt genişliği, omuz eğimi vs… Bunun için mutlaka arkadaşınız, anneniz, eşiniz vs… birinden yardım alın.
5- İndirimli diye kumaş, kalıp, dergi satın almak
İndirim, fırsat, ucuzluk! Karşı koyması çok zor biliyorum. Heyecanla başladığınız dikiş macerasında, dikişle ilgili her gördüğünüzü almak isteyecekseniz. Sonrasında bunları muhafaza edebilmek ve düzenli tutabilmek için düzenleyiciler almak zorunda kalacaksınız.
Bu yüzden bir şeyler dikmeye başlamadan önce çok fazla kalıp ve kumaş almayın.
Önce bir dikmeye başlayın, devam edeceğinizi anladığınızda istediğinizi alabilirsiniz. İndirim ve fırsatlar sürekli oluyor, o gördüğünüz asla son fırsat olmayacak.
6- Dikilecek giysi üzerinde değişiklik yapılabileceğini düşünmek
Büyük değişiklikler, deneyimli dikişçiler içindir. Hatta küçük değişiklikler de. Başlarda sadece seçtiğiniz kalıp ve açıklamalara bire bir uyarak dikin. Zamanı geldiğinde değişiklik ister istemez yapacaksınız fakat yeniyken buna asla kalkışmayın. Daha önce hiç dikiş dikmediyseniz, yastık kılıfı, torba şeklinde çanta ya da fular gibi basit, sizi çok fazla oyalamayacak şeyler dikin.
7- Desenli kumaşlar satın almak
Desenli kumaş parçalarını birleştirmek, desenleri birbirine denk getirmek dikişte biraz deneyim gerektirir. Dikeceğiniz giysi için 2 metrelik kumaş yeterli olacakken, desenli bir kumaş seçtiğinizde bu 3-4 metrelere çıkabilir. Başlangıç için böyle bir riski almayın.
8- Kadife, saten ve organze kumaş kullanmak
Bu üç kumaşın da özel dikim teknikleri vardır. Dikişi yeni öğrenmeye başlarken bir de bu kumaşların kalıbı kumaşa yerleştirme zorlukları ve özel dikiş teknikleriyle uğraşmayın.
9- Kolay ya da zor model seçmek
Günümüzde Youtube, Facebook grupları ve bloglardan çok fazla şey öğrenebilirsiniz. İleri teknikler dahil dikiş için birçok kaynak bulunmakta. Bunları izleyip hemen bir giysi dikmek istediğinizi biliyorum. Ancak acele etmeyin. İlk birkaç projenizde modellerinizi basit tutun. Ta ki temel dikiş tekniklerini öğrenip, dikiş makinesine (ve tabiki makine sorunlarına) alışana kadar. Temel dikiş tekniklerini Youtube videolarından öğrenebilirsiniz.
Dikişle ne kadar çok uğraşırsanız o kadar ilerlersiniz. İlerleme hızı tamamen size bağlı. Bu nedenle karmaşık şeyleri çözmek için acele etmenize gerek yok.
10- Kalıpları anlamak
Kalıplardaki her işaret, desen, sembol bize bir şey anlatır. Bunlardan herhangi birinin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, öğrenmeniz şarttır. Yoksa çok kumaş ziyan edersiniz.
Eğer kendi kendinize öğreniyorsanız, kendinizi mümkün olduğu kadar çok eğitmeniz gerekecek. Kalıp parçalarında anlamadığınız bir şey olursa hemen Google’a sorun. Mutlaka konuyla ilgili bir blog yazısı, video paylaşan olmuştur.
11- Kalıptaki kumaş önerisini yok saymak
Seçtiğiniz kalıbın açıklama kısmında yer alan “kumaş önerisi” kalıptaki giysi modeli için hangi kumaşların uygun olduğuna dair fikir vermek amacıyla bulunmaktadır.
Bu öneriler haricinde benzer bir kumaş tabi ki kullanabilirsiniz. Kalıbın önerdiği kumaşlarla sınırlı değilsiniz. Fakat dikişe yeni başlayan biriyseniz, henüz kumaşları tanımıyorsunuz demektir.
Hangi kumaş, hangi tür giysi için uygundur bunu öğrenene dek kalıplarda önerilen kumaşları kullanmak en iyisidir.
12- Kumaş hazırlığını atlama
Bazen bir giysiyi dikmek için çok heyecanlanırız ve hazırlık aşamalarına çok da zaman ayırmak istemeyiz. Çünkü bir an önce dikip giymek isteriz.
Ancak bazı kumaşların kullanılmadan önce yıkama ya da kuru temizleme yapılması gerekir. Örnek olarak kot kumaşı (denim) makinede yıkama, yünlü kumaşın kuru temizleme olması gerekir.
Eğer dikeceğiniz şey bir giysi ise, kumaş hazırlığı bir zorunluluktur. Çünkü bazı kumaşlar kuru temizleme ya da makine yıkaması sonrası küçülür.
Kumaşınızı hazırlamak için zaman ayırmanız, zamanınızı ve emeğinizi harcadığınız giysiyi giyememekle ilgili hayal kırıklığına kıyasla ufak bir gecikmedir.
13- Kumaş üzerindeki kalıbı gözlerle ölçmek
Kalıbınızı hazırladınız ve kumaşın üzerine serdiniz. Gözünüze düz göründü ve kestiniz. Yapılacak en büyük hatalardan biri de budur.
Gözünüze asla güvenmeyin!
Kalıpların kumaşın üzerindeki düzgünlüğünü gözlerinizle değil cetvelle ölçün. Düz ip yönü çizgisi sadece kalıbınızı hangi yöne çevirmeniz gerektiğini söylemek için değil, aynı zamanda kalıbınızın düz olduğundan emin olmak için kullanılan bir kılavuzdur.
Kumaşı eğri kalıp parçalarıyla kesmek, giysinin tüm duruşunu etkileyip bozacaktır ve bu asla düzeltemeyeceğiniz bir hatadır.
14- Dikiş talimatlarını yok saymak
Kalıplardaki dikiş talimatlarını yok saymak, yönünü bilmeden çıktığınız bir yolda ilerlemeye benzer. Bu kalıpları hazırlayanlar en basit anlatımla her seviyede dikiş dikenler için bir talimat oluştururlar.
Dikişte ilerlediğinizde bu talimatları kendi yöntemlerinizle daha kısa yoldan yapabilirsiniz. Fakat o seviyeye gelene kadar biraz sabır.
Diktiğiniz giysinin ev yapımı gibi görünmesini istemiyorsanız bu talimatları titizlikle uygulayın.
15- Dikiş terimlerini öğrenmek
Dikişin kendi dili vardır. Dikiş terimlerinin çoğu, bir giysinin belirli bölümlerini veya özelliklerini veya belirli dikiş tekniklerini tanımladığından bunları öğrenmek zorundasınızdır.
Dikişi öğrenirken bu terminolojiyi de öğrenebilirsiniz, sadece bu terimlere denk geldiğinizde açıp okuyup, izleyin. İhtiyacınız olduğu anda bir şeyi araştırmak ve öğrenmek en iyi yoldur.
Bu yazıyı faydalı bulduysanız buradaki yazılara da bakmak isteyebilirsiniz…
Cok verimli bir site cok tesekkurler 2015/1 buyuk beden sanirim sari pantolon var kapakta varmi sizde varsa nasil alabilirim.
Merhaba,
Burda dergisinin eski sayılarına ulaşmak için, okurhizmetleri@doganburda.com adresine mail atabilirsiniz, yardımcı oluyorlar..
pinterestte burdanın son sayısı kalıpları var