Jarse kumaş

Jarse Kumaş Nedir? Jarse Kumaş Çeşitleri

Jarse kumaş, giyimde oldukça yaygın kullanılan bir örme kumaş türüdür. T-shirt, iç çamaşırı, eşofman alt ve üstleri, sweatshirt, sportif giyim ürünleri, çarşaf gibi birçok giyim ve ev tekstil ürünlerinde kullanılır.

Hangi iplik kullanılırsa kullanılsın örme yapısı sayesinde jarse esnek bir kumaştır. İplik karışımına belirli bir oranda elastan eklendiğinde elastikiyeti artar. Ortaya çıkan kumaş, her tür fiziksel aktivite sırasında konfor ve hareket kolaylığının temel gereklilikleri olduğu spor giyim için özellikle uygundur.

Jarse Kumaş Özellikleri

  • Esnektir. Örme yapısı sayesinde jarse esnek bir kumaştır ve bu da onu hareket gerektiren ürünler için mükemmel bir seçim haline getirir. Streç jarse oluşturmak istenirse elastan ile karıştırılır.
  • Yumuşaktır.  Jarse yumuşak ve pürüzsüzdür giysilerde rahatlık sağlar.
  • Emici ve nefes alabilirdir. Pamuk çok emici ve nefes alabilen bir elyaf olduğu için pamuklu jarse oldukça yaygın kullanım alanına sahiptir. Pamuklu jarse, tişörtler gibi günlük kullanıma giren giysiler için idealdir.
  • Az kırışır. Esnekliği ve örme yapısı sayesinde dokuma kumaş türlerine göre çok daha az kırışır.

Jarse, farklı ağırlık ve özellikler elde etmek için farklı kalınlıktaki iplikler kullanılarak üretilir. Bu nedenle çok çeşitli kullanım ve uygulamalar için uygundur. Kullanılan iplik çeşidine göre tüm mevsimlerde kullanılan bir kumaştır.

jarse kumaş nedir

İplik Türüne Göre Jarse Kumaş Çeşitleri

  1. Pamuklu Jarse : Pamuk ipliklerin örülmesiyle yumuşak ve likralı bir kumaş olan pamuklu jarse elde edilir. Penye olarak bildiğimiz pamuklu esnek kumaşlardır. T-shirt, pijama, elbise ve nevresim için yaygın kullanım alanı vardır. Pamuk nefes aldıran lif özelliğine sahiptir. Bu nedenle, penye kumaş terletme yapmaz.
  2. Yünlü Jarse : Yün içerikli ipliklerin örülmesiyle oluşur. Pamuklu jarse ile aynı özelliklere sahiptir, ancak yün iplikler kullanıldığı için kış aylarında kullanım için daha uygundur. Hırkalar, kışlık giysiler, tişört ve bebek giysilerinde kullanımı vardır.
  3. Viskon Jarse : İpek gibi görünür, ağırlıklı olarak kadın elbiseleri dikiminde yaygındır.
  4. Polyester ve Poliamid : Parlak renklere ve oldukça elastik bir özelliğe sahiptirler. Özellikle belirli miktarda elastan kullanılıyorsa. Bu yüzden her türlü spor giyim ürünleri, iç çamaşırı, mayo, t-shirt, sweatshirt gibi ürünler için kullanılır.

Örme Türüne Göre Jarse Kumaş Çeşitleri

Süprem (Triko)

Klasik süprem kumaşın bir düz tarafı (yüz) ve bir ters tarafı (arka) vardır. Yani ön yüzleri ve arka yüzleri farklı görüntüdedir. Daha fazla esneklik için genellikle elastan karışımıyla üretilen Süprem, çift elastik bir kumaştır. Bu nedenle, dört yönlü bir esnemeye sahiptir (boyuna ve çapraz). Ancak çok fazla esnetildiklerinde şekillerinin bozulma ihtimali vardır.

Çift Katlı Jarse (Duble Jarse)

Duble jarse, ters çevrilebilir, çift yüzlü veya çift ters yüzlü olabilir. Süprem kumaştan daha stabildir, ancak yalnızca bir yönde (çapraz olarak) uzanır. Çift katmanı sayesinde duble jarse, süpremden daha yapılı bir görünüme sahiptir. Özellikle blazer, klasik pantolon, etek ve takım elbiselerde kullanımı yaygındır.

İnterlok Jarse

İnterlok jarse, her iki tarafı örgü dikişli çift yüzlü bir kumaştır. Dikişler normalde çok sıkıdır ve iplik incedir, bu kumaşa özellikle kompakt bir görünüm verir. İnterlok, süprem’den daha güçlüdür ve ham / kesik kenarları kıvrılma yapmaz. Ön ve arka yüzü pürüzsüzdür, sıkı bir yapıya sahiptir. Yaz kış kullanılabilirdir. Özellikle bebek kıyafetleri için popülerdir.

Jakarlı Jarse

Jakarlı jarse de, bir diğer çift yüzlü kumaştır. Baskısız kumaşa örülen Jakar desenleri (desen, kabartma vb.) oluşturmak için özel dikişler kullanılır. Jakarlı jarse kumaş, diğer jarse türlerine göre daha az esnemeye sahiptir, ancak farklı bir görünüm ve detaylı işçiliği vardır.

Jarse Kumaş Nedir

Streç Jarse (Likralı Jarse)

Küçük bir yüzdede elastan ilave edilmiş pamuk veya diğer elyaf ipliklerinden yapılan jarse kumaştır. Bu kumaş daha fazla esnemeye ve toparlanmaya sahiptir ve bu nedenle özellikle spor giyim için uygundur.

Jarse Kumaş ile Neler Dikilir?

  • Wrap elbiseler
  • Yarasa tarzı, reglan ya da kap kollu maksi, midi veya mini elbiseler
  • Askılı veya kolsuz bluzlar gibi üstler
  • Polo gömlekler
  • Tam veya kalem etekler
  • Önü yakalı veya önü olmayan ceketler
  • Paçaları fırfırlı tunikler
  • Geniş paçalı, yandan fermuarlı pantolon
  • Tayt
  • Elbiseler ve pijamalar
  • Çocuklar için yazlık elbiseler ve pantolonlar
  • Çorap
  • İç çamaşırı
  • Spor giyim
  • Kazak ve hırkalar

ve bunlarla sınırlı olmamak üzere çok çeşitli alanlarda kullanımı vardır.

Jarse Kumaş Nasıl Dikilir?

Jarseyi dikmek için dikiş makinenizde özel iğneler kullanmalısınız. Bunlar, Jarse (yuvarlak uçlu) iğneler veya Streç iğnelerdir. Bu iğneler kör ve yuvarlak bir uca sahiptir ve kumaşa zarar verilmesini önler. 

Örme Kumaş Dikimi

Jarseyi, dikiş makinenizde streç dikiş ayarıyla dikebilirsiniz. Streç ya da zik zak dikiş desenleri kumaşın esnekliğini korumak için en iyisidir.

  1. Zik zak – dar ve kısa
  2. Üçlü zikzak
  3. Streç düz dikiş
  4. Overlok dikişi

Kumaşın buruşmasını önlemek için, baskı ayağı basıncını azaltın ve dikerken kumaşı çekmekten kaçının.

Konuyla ilgili Örme kumaş dikimi yazısına da bakmak isteyebilirsiniz.

Yürüyen Baskı Ayağı

Yürüyen ayak veya çift besleme ayağı işlemi kolaylaştırır.

Jarse Kumaş Hakkında Sık Sorulan Sorular

Jarse kumaş terletir mi?

Polyester oranı fazla olan jarse kumaşların terletme olasılığı vardır. Pamuk ağırlıklı olan jarse kumaşları tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Pamuklu jarse kumaş sağlıklıdır.

Jersey penye nedir?

İngilizcede Jersey olarak geçen jarse kumaştır. Penye olarak bildiğimiz ise, pamuklu jarsedir.

Penye kumaş çeşitleri nelerdir?

Üç iplik penye, iki iplik penye, viskon penye, ribana penye, süprem penye, lakost penye, kışlık penye ve çelik penye.

Jarse kumaş iç gösterir mi?

Kullanılan iplik ve örme türüne göre değişmektedir bu sorunun cevabı. İnce süprem (triko) kumaşların çok hafif iç gösterme durumu vardır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir