Kenar Temizleme Teknikleri
Kenar temizleme teknikleri yazımızda sizlere 7 temel tekniği anlattık.
Dikiş yerinin temizlenmemiş kenarlarının düzeltilmesi gerekir. Bu işlem diktiğiniz şeyin daha temiz ve profesyonel görünmesinin yanı sıra dikişin dayanıklılığını artırıp uzun ömürlü olmasını sağlar. Dikiş temizleme yöntemleri dikilen eşyaya ve kumaş türüne göre değişebilir.
Kenar Temizleme Teknikleri
Sürfile Makası
Bu yöntem fazla iplik atmayan kumaşlar için idealdir. Sürfile makası ile kumaşın kenarından olabildiğince az kesilir.
Zikzak Dikişi
Kumaş kenarlarının iplik atmasını önleyen bu dikiş, neredeyse tüm kumaşlar için uygun bir temizleme sağlar. Tüm dikiş makineleri zikzak dikiş yapar. Daha fazla dayanıklılık için zikzak aralığını sık bir ayarda kullanın.
Overlok
Overlok makineniz varsa dikiş temizleme yöntemlerinin en profesyoneli olan overloku, tüm kumaş çeşitleri için kullanabilirsiniz.
Temiz Kenar
Çok dayanıklı bir dikiş temizleme tekniğidir.Özellikle keten ve narin kumaşlara uygulanır. Dikiş payının kenarını 3mm kıvırıp katlanmış kumaşın üstünden düz dikiş yapılır.
Temiz Dikiş (Fransız Dikişi /İngiliz Dikişi)
Fransız dikişi, önce kumaşın yüzünden sonra da tersinden iki kez yapılan, ipekli ve organze tarzı narin kumaşlarda kullanılan bir tekniktir.
İki kumaş parçasını ters yüzleri birbirine bakacak şekilde yerleştirin. Kumaş kenarından 1 cm içeride bir dikiş yaparak parçaları birbirine dikin. Sonra dikiş payını 3 mm kesin.
Dikiş paylarını açarak ütüleyin. Dikişi katın ortasına getirerek ön yüzünden katlayın ve tekrar ütüleyin.
Kumaşın ters yüzünden, katlanmış kenardan 7 mm içeriden dikin.
Katlamalı Temiz Dikiş
Bazı giysiler çok sık yıkanır ve bu yıkanmaya karşı dayanıklı olmaları gerekir.Giysilerin düz yüzünde yapılan bu temiz dikiş, kot pantolonlar ve gömleklerde kullanılır. Düz katlamalı dikiş olarak da bilinir ve çok sağlam bir dikiştir.
Kumaştan Biyeli Sürfile (Hong Kong Biyesi)
Astarsız ceketlerde, keten ve yünlü kumaşlarda kullanılan bir yöntemdir. Dikiş kenarı verev kesilmiş kumaş biye ile kapatılarak yapılır.
Kenar Temizleme Teknikleri yazısı hoşunuza gittiyse Köşe Yapımı yazısına da göz atabilirsiniz.
Videolar için buraya tıklayabilirsiniz.