Örme Kumaş Dikimi – Esnek Kumaş Nasıl Dikilir?

Örme kumaş dikimi için overlok makinesi şart mıdır? Hayır, kesinlikle şart değildir. Overlok makinesi elbette daha hızlı ve temiz bir görüntü elde edilmesini sağlar. Ancak dikiş makineniz sadece düz ve zikzak dikiş yapan bir makine olsa dahi örme kumaşları aşağıda saydığımız yöntemlerle dikebilirsiniz.

Öncellikle size örme kumaş hakkında biraz bilgi verip ardından projenizi başarılı bir şekilde tamamlamanızı sağlayacak ipuçlarıyla devam edeceğiz.

örme kumaş dikimi

Kumaş söz konusu olduğunda genellikle iki seçeneğiniz vardır; dokuma kumaşlar ve örme kumaşlar. Dokuma kumaş dikey ve yatay ipliklerin bir tezgah üzerinde dokunmasıyla elde edilir. Örme kumaş ise, ipliklerin ilmek oluşturacak şekilde işlenmesiyle elde edilir. Bu ilmekler kumaşa esneme özelliği kazandırır.

Örme Kumaş Özellikleri

  • Örme kumaş esnektir. Yapısı hafiftir, dökümlü ve kullanımı çok rahattır.
  • Örme kumaşların, yıkandıktan sonra çekme yapma olasılığı dokuma kumaşlara göre daha fazladır.
  • Kırışıklığa karşı dayanıklıdır bu yüzden daha az buruşur. Nem alma özelliği daha yüksektir.
  • Örme kumaşlar, esneme özelliği sayesinde vücut hareketlerine kolayca uyum sağlar. Genişleyip daralan yapısı ile vücudu sarma özellikleri vardır.
  • Örme kumaşın bakımı daha kolaydır. Uzun süre rengini ve şeklini kaybetmez.
  • Genelde, eşofman, tişört, svetşört, iç çamaşırı, tayt, çorap, bebek giysileri örme kumaştan üretilir.

Örme Kumaş Türleri

Örme kumaş çok çeşitlidir ve her birinin esnekliği de farklıdır. Bu sebeple istediğiniz modeli dikmeden önce hangi tür örme kumaşı kullanmanız gerektiğini belirleyin.

örme kumaş dikimi

Genel olarak saymak gerekirse; jarse, interlok, iki iplik, üç iplik, kaşkorse, pike, mira, ribana, polar, triko kumaşlar örme kumaş çeşitleridir.

Örme Kumaş Nasıl Kesilir?

Örme kumaşları keserken, kumaş masanızdan aşağı sarkmasın. Çünkü bu kumaşı gerecektir ve kestiğiniz parçalar olduğundan daha küçük çıkacaktır.

Eğer masanıza kumaşın tamamı sığmıyorsa, bir sandalyenin üzerine fazla kumaşı istifleyebilirsiniz. Ayrıca kalıplarınızı da düzgün bir şekilde yerinde tutmak için normalde kullandığınızdan daha fazla iğne kullanarak destekleyin. Yine ek olarak sabitlemek için ağırlıklar da kullanabilirsiniz.

Pratik bir yöntem olarak yerde de kesim işlemini yapabilirsiniz.

İğneler

Örme kumaş dikimi için doğru iğne seçimi çok önemlidir. Ucu yuvarlak iğnelerden kullanmanız gerekir. Örneğin, Singer dikiş makinesi kullanıyorsanız 2045 serisindeki  jarse iğnelerinden kullanabilirsiniz. Kullanacağınız kumaşın kalınlığına göre de, 2045 serisinden 9-11-14 numaralı iğnelerden seçim yapabilirsiniz. Özellikle mayo gibi streç kumaşlarda delik açabileceğinden, dokuma kumaşlar için kullanılan keskin iğneleri kullanmaktan kaçının.

örme kumaş dikimi
Yuvarlak uçlu streç/jarse iğnesi

Ayrıca etek ve kol baskılarında çift iğne kullanmak gerekir. Bunun nedeni, tek iğne ile dümdüz bir dikiş yaptığınızda, kumaşınız esnerken dikiş esnemeyeceği için hem kötü bir görüntü hem de dikişlerin bir süre sonra atması ile karşılaşabilirsiniz. Üst dikiş yapacağınız her yerde çift iğne kullanmanız gerekir. Genellikle tüm dikiş makinelerinde çift iğne kullanılabilir.

örme kumaş dikimi
Çift İğne

Eğer overlok makinesi kullanıyorsanız mutlaka overlok makinesi için üretilen iğnelerden kullanın.

İplikler

Örme kumaş ile dikerken dokuma kumaşları diktiğiniz iplikler yerine elastik iplikler (streç iplik, muz ip, overlok ipliği)  kullanın.

Yürüyen Baskı Ayağı

Bu baskı ayağı, alt üst dişlilerin beraber hareket etmesiyle düzenli dikişler elde etmenizi sağlar. Örme kumaşları dikmek için mükemmel bir ayaktır.

örme kumaş dikimi
Yürüyen Baskı Ayağı

Dikiş Makinesinde Dikiş Seçimi

Çoğu dikiş makinesinde esnek dikişler oluşturmak için çeşitli dikiş desenleri vardır. Eğer esnek dikiş seçeneğiniz yoksa, zikzak ayarında dikiş genişliği ve uzunluğunu 2.5 mm’ye ayarlayıp dikebilirsiniz.

Streç Düz Dikiş

Kullanabileceğiniz ilk ve en kolay dikiş türü, streç düz dikiştir. Bu dikişi kenar temizlemesi yapmanıza gerek olmayan daha kalın örme kumaşlar ve dikiş payını bastırmanız gereken yerlerde kullanabilirsiniz.

örme kumaş dikimi
Streç Düz Dikiş

Overlok Dikişi

Bu dikiş, overlok makinesindeki dikişi taklit eder ve ekstra kenar temizlemesi yapmanıza da gerek kalmaz. Fazla dikiş payını dikişe yakın yerden kesebilirsiniz.

örme kumaş dikimi
Overlok Dikiş

Kumaş bastırma bir yöne olacağı için hacimli kalın kumaşlar için bu dikiş pek uygun değildir. Genellikle tişört gibi ince jarse kumaşlarla çalışırken kullanabilirsiniz.

Sürfile Dikişi

Bu dikiş de aynı overlok dikişi gibi tek seferde hem diker hem de kenar payını düzeltir. Yine overlok dikişindeki gibi kenar payını bastırmak tek yöne olacağı için kalın kumaşlar için uygun değildir.

örme kumaş dikimi
Sürfile Dikişi

Baskı Ayağı Basıncı

Dikiş makinenizin baskı ayağı basıncını ayarlama özelliği varsa, bazı örme kumaşları dikerken size yardımcı olabilir.

örme kumaş dikimi

Makinenizdeki baskı ayağının altındaki dişliler kumaşı eşit bir şekilde besler. Dikerken kumaşı çekmeden kumaşın baskı ayağı altında beslenmesi sağlamak önemlidir. Dikerken kumaşı gerdirerek dikerseniz bitirdiğinizde, diktiğiniz yer aynı gerginlikle kalacak, volanlar oluşacak ve istediğiniz o profesyonel görüntü olmayacaktır.

Bunu engellemek için tela ya da milaj kağıdından yararlanabilirsiniz.

Tela Kullanın

Eriyebilir tela bant kullanımı, kumaş kenarları dikilirken bu bantla birlikte dikilirse kumaş daha az esnemeyle dikileceği için işinizi çok kolaylaştıracaktır. Giysi yıkanırken tela kendiliğinden yok olacaktır.

Milaj Kağıdından Destek Alın

Dikerken esnemeyi önlemek amacıyla kalıp çıkarmak için kullandığınız milaj kağıtlarını da kullanabilirsiniz.

örme kumaş dikimi

Kağıdı kumaşın alt tarafına yerleştirin. Dikişi tamamladıktan sonra kağıtları söküp atabilirsiniz.

Deneme Yapın

Biçkinizi yaparken artık kumaşları atmayın. Bunları deneme dikişleri için kullanın. İki katı bir araya getirip, projenizde kullanacağınız ip, dikiş desen ayarında ve giyside kullanacağınız esneklik yönünü belirleyerek deneme dikişi yapın.

örme kumaş dikimi
Artık kumaşlarla deneme yapın.

Sonuçtan memnun kalıncaya kadar, denemeler yapın. Bu denemeler asıl dikişinize başladığınızda size çok zaman kazandırıp sorun çıkmasını önleyecektir.

Sizin de örme kumaş dikimi için pratik yöntemleriniz varsa yorum kısmında paylaşmayı unutmayın.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir