Teyel Dikişi
Teyel Dikişi Nedir?
Yeni dikiş yöntemleri ve makineler, el dikişi ihtiyacını ortadan kaldırmış olsa da daha kaliteli bir görünüm için teyel dikişi hala kullanılmaktadır. Kumaşa geçici olarak uygulanan ve giysi tamamlanmadan önce sökülen seyrek dikişlere Teyel denir.
Neden Teyel Dikişi Kullanırız?
Bazı dikiş projelerinizde kumaşın ön yüzünde işaret almak için sabun ya da terzi ruleti kullanmak istemeyeceğiniz durumlar olabilir.
- Değerli ya da hassas kumaşlar,
- Yoğun payet işlemeli ya da boncuklu kumaşlar,
- Üzerinden leke çıkmayan sadece kuru temizleme yapılan kumaşlar
- Gevşek dokumalı kumaşlar
- Çok katmanlı kumaşlarla çalışırken rulet ve sabun rulet ve sabun yerine teyel dikişi kullanabiliriz.
Farklı her teyel dikişinin ayrı bir işlevi vardır. Kalıcı dikişten önce parçaları birbirine tutturmak, makinede yapılacak esas dikişin daha düzgün yapılmasına yardımcı olmak veya patrondan kumaşa işaret aktarmak için de teyel kullanlır. Teyel dikişinin kolay sökülebilmesi için kumaşın zıttı bir renkte iplik kullanmanızı öneririz.
Teyel Dikişi Çeşitleri
Bol Teyel
Patrondaki işaretleri kumaşa aktarmak için kullanılır. Tek ya da çift kat kumaşa, daireler, noktalar, ilikler, pili kat yeri gibi yerleri göstermek için çift kat iplikten yapılır.
Düz Teyel
İki veya daha fazla kumaş katını birbirine tutturmak için düz teyel kullanılır. Kumaşın her iki yüzünde de yaklaşık bir cm uzunluğunda büyük dikişler atılır. Ancak kumaş çok kaygan ise, daha küçük aralıklarla teyel atabilirsiniz.
Verev Teyel
Geniş kumaş yüzeyinde, kaygan kumaşlarda düz teyelle iyi bir sonuç çıkmayacağı düşünülen yerlerde kullanılır. Farklı aralıklar verilerek yapılabilir. Uzun verev teyel, yaklaşık iki buçuk cm’lik ilmekler şeklinde olurken kısa verev teyel birbirine daha yakın kısa ilmeklerden oluşur.
Ara Teyel
Düz teyelin iki kumaş arasından yapılan türüdür. Kumaştaki desen, çizgi ve motiflerin birbirine denk gelmesi için, tersten teyellenmesi zor olan parçaların yüzden teyellenmesinde kullanılır. Bir ilmek kumaş katından bir ilmek de alttaki kumaştan alınarak yapılır.
İşaret Teyeli
Ön orta, arka orta, ütü hattı gibi alanlarda işaretleme için kullanılır. Dikiş hatlarının belirlenmesinde, prova esnasında rehber olarak kullanılır.
Çapraz Teyel
Özellikle pili gibi uygulamaları sabitlemek için kullanılır. Astarları sabitlerken de kullanılır. Eşit aralık ve uzunlukta verev dikişlerle ilerlenir ve aynı aralık ve uzunlukta bu dikişlerin üstünden çapraz oluşturmak üzere geri dönülür.
Hristo Teyeli
Süsleme yapmak ya da katlanmış kumaş kenarlarını tutturmak için kullanılır.
Z Teyeli
Kaygan kumaşlarda ve giysinin fazla işlem gereken; telalama, süsleme, cep kenarları, etek paça uçları, pervaz kenarları gibi bölümlerde kullanılır. Z teyeli tamamlandıktan sonra ters yönden aynı işlem tekrar edilince çapraz teyel gerçekleşmiş olur.
Teyel Dikişi yazısını beğendiyseniz Kenar Temizleme Teknikleri yazısına da bakabilirsiniz.
Kaynaklar Singer Dikiş Rehberi Temel Dikiş Teknikleri 1 - Etek-Pantolon