Alt Dikiş Nedir? Nasıl Yapılır? Dikiş Teknikleri
Alt Dikiş Nedir? Nasıl Yapılır?
Eğer dikişe yeni başladıysanız, bazı terimleri kafa karıştırıcı bulup dikim sırasında bu adımları atlayabilirsiniz. Alt Dikiş de tam olarak bu terimlerden biridir. Alt Dikiş tekniği profesyonel bir görünüm için olmazsa olmaz bir tekniktir. Bu tekniği öğrenip deneyince projelerinizde gereken yerlerde uygulamadan geçemeyeceksiniz.
Alt Dikiş Nedir?
Tanım olarak Alt Dikiş, giysinin içte kalan yüzünün, astarın ya da dikiş payının dikilmesi işlemidir.
Dikişli kenarı temiz ve keskin tutmak için giysi kenarının dışa doğru yuvarlanmaması ve profesyonel bir görünüm elde etmek için uygulanan bir tekniktir.
Alt dikiş teyelden farklı olarak kalıcı bir dikiştir ve giysinin yüzünden asla görünmez.
“Alt dikiş çok gerekli değil, yapmasam da olur” diyebileceğiniz bir dikiş gibi görünse de, profesyonel bir görünüm için dikişteki bu adımı asla atlamamanız önerilir.
Alt dikiş, özellikle yaka çevresinde ve kol kısımlarında çok kullanılır.
Alt Dikiş Nasıl Yapılır?
Ana kumaşınız ve içte kalacak parçayı/astarı/yüzü, düz yüzleri birbirine bakacak şekilde gerekli dikiş payını vererek dikin.
Yaka gibi yuvarlak bir parça dikiyorsanız, kavisli kısımlara çentikler atın.
Dikiş paylarını ütü ile giysinin içinde kalacak olan parçanın/astarın olduğu yöne doğru bastırın.
Kumaşı düz yüzüne çevirip makineye koyun. İki parçanın birleştirildiği ana dikiş çizgisi makine iğnesinin tam altına denk gelsin. Daha sonra iğne konumunu giysinin içinde kalacak olan parçanın/astarın olduğu yöne doğru, dikiş çizgisinin yakınında bir yere getirin. (Ana kumaşınız yani dıştan görünecek olan parça üzerinde olmayacak iğneniz.) Dikiş hattını parmaklarınızla olabildiğince açıp gerdirin. Bu şekilde dümdüz bir dikiş yapın.
Yüzü/astarı giysinin içine doğru ütüyle bastırın.
Alt Dikiş Nedir? Nasıl Yapılır? yazısı hoşunuza gittiyse Köşe Yapımı yazısına da göz atabilirsiniz.
Videolar için buraya tıklayabilirsiniz.