Dikiş Makinesi Ayakları
Dikiş Makinesi Ayakları
Dikiş makinenizde belirli işleri çok daha kolay yapabilmeniz için çeşitli dikiş makinesi ayakları vadır. Düz dikiş için olan temel baskı ayağının yanı sıra, çoğu dikiş makinesinde birçok başka işlevi yerine getiren bir dizi farklı baskı ayağı takabilirsiniz.
Baskı ayakları, dikiş makinenize farklı işlevler ekler, böylece düz dikişten çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Böylece, dikişinize profesyonel bir görünüm kazandırmanın yanı sıra kolay bir şekilde dikiş yapmanızı sağlar.
Dikiş makinenizi inceledikten sonra, makinenizin dikiş ayağı stili veya türü hakkında net bilgiyi kullanım kılavuzunun aksesuarlar bölümünde bulabilirsiniz. Ya da size en yakın servis/bayi’ye giderek marka/modelinizi söyleyip uygun ayakları göstermelerini isteyin.
Bakalım sahip olduğunuz ya da almanız gereken dikiş makinesi ayakları hangileri?
Düz Dikiş Ayağı
Bu ayak sadece basit düz dikiş için kullanılır. Bunun dışında herhangi bir şey için kullanmaya çalışırsanız iğnelerin kırılması kaçınılmaz olur. Düz ve düzenli dikişler için özellikle ağır kumaşlarla çalışırken çok yararlıdır.
Zik Zak Ayağı (Çok Amaçlı Ayak)
Bu genel çok amaçlı ayak, dikiş makinenizdeki diğer tüm dikişler için gereklidir. Bununla düz dikiş, zik zak dikiş ve çoğu dekoratif dikiş için genel amaçlı bir dikiş ayağı olarak kullanabilirsiniz.
Fermuar Ayağı
Fermuar ayağı, fermuar dişlilerine en yakın şekilde dikiş yapmaya olanak sağlar. Standart fermuarları dikmek için kullanılır. Bu ayakla gizli fermuar dikişi yapılmaz. Aynı zamanda bu ayakla fitil dikişi de yapabilirsiniz.
Gizli Fermuar Ayağı
Fermuar ayağından farklı olarak, gizli fermuar dikmek için bu ayak kullanılır.
Kıvırma Ayağı
Bu ayak özellikle ince kumaşlarda düzgün ve güzel bir kenar elde etmek için kullanılır. Makinede düz dikiş ya da zik zak dikiş ayarıyla dikilir. 3 mm ve 6 mm olarak iki çeşidi vardır. Etek ucu kıvırma için harika bir baskı ayağıdır.
İlik Ayağı
Düğme ilikleri açmak için bu ayak kullanılır. İlik boyunu ayarlamak için üzerinde çizgiler vardır.
Düğme Ayağı
Bu ayak, herhangi bir düz düğmeyi kolaylıkla takmanızı sağlar. Zikzak deseni seçip dikiş genişliğini düğmedeki deliklere uyacak şekilde ayarlayın, dikiş uzunluğunu sıfıra getirin ve dikin.
Kör Dikiş Ayağı
Bu ayak, neredeyse görünmez bir kenar oluşturmanızı sağlar. Elle kenar dikmek yerine; pantolon, etek veya elbise kenar baskılarını bu ayakla kolaylıkla yapabilirsiniz. Özellikle pantolon paçalarını bastırmak için kullanılan en iyi ayaktır.
Sürfile Ayağı
Kumaş kenarını sürfile ve düzgün kenar baskısı yapmak için kullanılır. Makinenizde sürfile dikiş ayarı varsa onunla dikin. Eğer yoksa zik zak dikiş ayarıyla genellikle dikiş genişliği 2mm, dikiş uzunluğu 1,5 mm şeklinde d
Aplike Ayağı
Standart baskı ayağına çok benzeyen bu ayak, şeffaf plastik kaplaması sayesinde, dikişin nereye yerleştirildiğini çok net bir şekilde görmeyi sağlar.
Yürüyen Ayak
Çoklu kumaş katmanını dikmek için kullanılan bir ayaktır. Yorganlama yaparken ya da çanta dikerken çok kullanışlı bir ayaktır. Örme kumaşları dikerken de kolaylık sağlar. Kumaş alttan ve üstten eşit olarak beslenir.
Fitil Ayağı
Bu ayağın alt kısmındaki biraz yükselmiş olan alana, fitillerin düzgün yerleşmesini ve fitile olabildiğince yakın dikiş yapılmasını sağlar. Bu ayağın çeşitli ebatları vardır. Ev dekorasyon ya da döşeme için olanlar daha genişken giysiler için kullanılan daha dardır.
Teflon Ayak
Saydığımız bu baskı ayaklarının çoğu metalden yapılmıştır. Vinil, deri, süet ile çalışırken teflon kaplı baskı ayağı kullanmanız gerekir. Teflon ayak, metal ayaklara göre kumaşın daha kolay hareket etmesini sağlar.
Silindir Deri Dikme Ayağı
Deri, suni deri, plastik, folyo ve benzeri iyi beslenmeyen kumaşlar için kullanılır. Teflon ayağa alternatif ayaktır.
Nervür Ayağı
İnce pililer yapan bu ayak, en çok hafif kumaşlarla ve makinede çift iğne ile kullanılır.
Sizin favori baskı ayağınız ve almayı düşündüğünüz baskı ayakları hangileri? yorum bırakabilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiyseniz, Dikiş Makinesi Ayarları yazısına da bakmak isteyebilirsiniz.
Harika olmuş.
Çok teşekkürler 🙂
Bilgiler için çok teşekkürler